Kdo vyzkouší, nechce jiné...

Šafrán.... Zaujalo nás....

23.05.2015 10:57

ŠAFRÁN

 

www.wine-deli.cz/products/pravy-safran-blistr/

Koření šafrán je již po století velmi luxusní zboží. Už sám Zeus měl dle řeckých pověstí trávit noci na lůžku ze šafránu. Také za dob Římské říše bylo zvykem na svatební noc pokrýt lůžko šafránovými kvítky. Tento rituál byl již dříve velmi nákladnou záležitostí a dnes je toto koření ještě mnohem dražší: za jeden gram šafránu zaplatíme až 350 korun.

Důvodem takto extrémně vysoké ceny koření je především vysoce náročný způsob jeho získávaní. A protože je šafrán pro některé pokrmy opravdu nepostradatelný a má na naše zdraví blahodárný účinek, vyplatí se pro jeho koupi šáhnout hlouběji do kapsy.

Složení šafránu

Šafrán má ostře-hořkou chuť, které si ale při běžném přidání do jídla jen stěží všimneme. Trpká chuť je způsobena látkou zvanou picrocrocin. Sušením vzniká aldehyd tzv. šafranal, který je odpovědný za typickou šafránovou chuť. Vedle šafranalu obsahuje koření celou řadu dalších aromatických sloučenin, jako např. Isophoron nebo krozin, odpovědných za zlatou barvu. Tento fakt byl v historii často využíván při barvení nejrůznějších materiálů.
100 gramů šafránu odpovídá asi 350 kaloriím. Největším dílem koření jsou sacharidy (61,5%), dále je přítomna voda (11,7%), bílkoviny (11,4%), tuk (5,9%) a vláknina (3,9%). Šafrán je bohatým zdrojem minerálních látek, především vápníku, draslíku, hořčíku a železa. V neposlední řadě obsahuje vitamín C a malé množství vitamínu A.

Šafrán má svoji cenu

Název šafrán je původem z arabštiny a znamená v překladu „být žlutý“. Koření je získáváno z rostliny Šafrán setý (Crocus sativus), která se hojně vyskytuje v Malé Asii a v oblastech u Středozemního moře. Přesněji řečeno je z této rostliny použita pouze blizna květů. Na získání jednoho kilogramu šafránu je zapotřebí 150.000 až 200.000 rostlin. Žně a zpracování koření probíhá pouze ručně bez automatizačních prostředků. Za den je sběrač schopen získat asi 70 gramů koření. Žne probíhají pouze jednou ročně na podzim.
Vysoké náklady na produkci vysvětlují, proč je toto koření tak drahé. Cena na trhu kolísá podle kvality mezi 100 a 350 korunami. Díky této ceně se stává šafrán nejdražším kořením světa.

Léčivé působení šafránu

Šafrán je velmi často používán v kuchyni nejen při vaření, ale i při pečení. Ale to, že může být nápomocný při zdravotních problémech, ví už málokdo. Přitom je šafrán už po století nasazován právě pro své léčebné účinky, např. při jaterních a očních problémech, astmatu a dně.